Belföld

Késő este tetőzik a Duna Budapesten

A folyó ezután apadni kezd, az alsó rakpartok szempontjából kritikus szintet valószínűleg a csütörtök hajnali órákban éri el.

A fővárosi alsó rakpartokat már hétfőn este lezárták a forgalom elől. A Duna vízállása kedden, 10 órakor Budapestnél 681 centiméter volt, és – az előrejelzéseknek megfelelően – tovább árad. A Duna vízszintjének emelkedésére felkészült a város: a Fővárosi Csatornázási Művek a telepeket átállította árvízi üzemmódra, a veszélyeztetett pontokon pedig már az összes csatornazsilipet és védvonali átjárót lezárta.

A folyó kedden késő este tetőzik 685-690 centiméteres vízállással, ezután apadás kezdődhet. Ha a vízszint 650 centiméter alá süllyed, elkezdhetik az alsó rakpartok takarítását, majd visszaadhatják a forgalomnak.

A másodfokú készültség elrendelése után a Fővárosi Csatornázási Műveknél felállt az operatív törzs, vagyis éjjel-nappali ügyeletet tartanak, a 90 kilométernyi védvonalon szakaszmérnökök irányításával gátőrök járőröznek.

A társaság naprakész riasztási listája alapján bármikor növelhető a védekezésbe bevonható munkatársak száma – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik