Belföld

A magyar gázolaj a legdrágább a régióban

A kormány várhatóan kénytelen lesz elszenvedni a benzinár növekedéséből származó elégedetlenséget.

Holnaptól újra rekordszintre nőnek az üzemanyagárak. Noha az új kormány január elsejével nem növelte az üzemanyag jövedékiadó-szintjét, az új benzintarifa 16 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A gázolaj esetében 22 százalékos az egy évre vetített drágulás – írja a Népszabadság.

Szakértők a mostani emelkedést indokolhatónak tartják: a benzin és a gázolaj nemzetközi ára hasonló arányban emelkedett, és kismértékben a forint is gyengült a dollárhoz képest. A lap – a Magyar Autóklub friss kimutatása alapján készített – számításai szerint Magyarország továbbra is a térség „éllovasa”, a gázolaj ára messze nálunk a legmagasabb.

A 2. helyezett Szlovákia, amellyel hazánk – az elhanyagolható különbség miatt – a legmagasabb benzinár kétes elsőségén is osztozhat. (Szlovákiát éppúgy alapvetően a Mol látja el, mint Magyarországot.) A hazánknál sokáig jóval drágább Ausztria már jócskán leszakadva következik: a benzin és a gázolaj is 20 forinttal olcsóbb.

Az Orbán-kormány jelenleg sem az áfa, sem a jövedéki adó mértékén nem tud változtatni – írja elemzésében a Policy Agenda, amely szerint a kabinet gazdaságpolitikailag akkor marad legitim, ha nem mond le a költségvetési bevételekről.

Az intézet vizsgálata szerint ugyanakkor hamis az a kormányzati retorika, hogy az egykulcsos adó növeli a szabadon elkölthető forrásokat. Az adatok szerint éppen hogy fedezi, vagy inkább picit csökkenti az üzemanyag drágulásából adódó terheket.

Amennyiben a jövedéki adó csökkentéséhez, vagy az áfa mérsékléséhez nyúlnának, akkor annak költségvetési hatásai miatt egyre inkább erősödne a nemzetközi pénzpiacok negatív megítélése, ez pedig szintén a forint gyengülését okozza.

Összességében tehát a kormány várhatóan kénytelen lesz elszenvedni a benzinár növekedéséből származó elégedetlenséget. És persze tovább ronthatja a témában a megítélésüket az a tény, hogy a korábbi ellenzéki álláspontjukat szembe fordíthatják velük.

AJÁNLOTT LINK:

A régióban Magyarországon a legdrágább a gázolaj (nol.hu)
Csökkenthetné a kormány a rekord benzinárat: ezért nem teszi (atv.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik