Belföld

Médiatanács: megalapozatlanok az EU-biztos aggályai

Bíznak benne, hogy a magyar médiaszabályozás uniós vizsgálata alapos és mindenre kiterjedő lesz.

Három pontban fogalmazott meg aggályokat a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban Neelie Kroes, a digitális kérdések és a média ügyeiben illetékes EU-biztos Strasbourgban. Szerinte a jogszabály “a jelek szerint problémát okoz” az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel (AVMS) összevetve, ugyanis “úgy tűnik, hogy (a törvény) vonatkozik a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra is.

A médiatanács szóvivői irodájának közleménye szerint az új törvények alapján akkor lehetséges fellépni külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval vagy sajtóterméket kiadóval szemben, amely esetben ezt az Európai Unió jogrendje is megengedi. A magyar szabályozás e tekintetben is szinte szó szerint emeli át a releváns EU normák, az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv és az Európai Unió működéséről szóló szerződés szövegét – közölték.

A testület reagált arra a felvetésre is, hogy a magyar törvény a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a műsorszórás területéről kiterjeszti a lekérhető (on-demand) audiovizuális médiaszolgáltatásokra is, beleértve például az egyszerű videobloggereket, ez pedig problémát okozhat. A médiahatóság szerint azonban a kiegyensúlyozottság követelménye az internetes tartalmak zömére, így pl. on-line sajtótermékekre vagy a “videobloggerek” által előállított tartalmakra sem vonatkozik. Továbbá a kiegyensúlyozottság csak nagyon szűk körben lesz követelmény a lekérhető (on-demand) tartalmakkal szemben is: alapvetően csak akkor, ha azok tájékoztatási céllal működnek, és csak hírműsoraik vonatkozásában.

Az EU-biztos kifogásolta azt is, hogy a korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll az eshetősége a médiaregisztrációs szabályok “túlterjeszkedő alkalmazásának”. Ez a médiahatóság közleménye szerint kizárt, hiszen a törvény pontosan definiálja, hogy mely médiaszolgáltatásokat kell regisztrálni. Sőt, a törvényből az is kiderül, hogy a médiaszolgáltatások regisztráció nélkül is megkezdhetik tevékenységüket, hiszen azt nem lehet előzetes engedélyhez kötni – írják.

A testület közölte: bíznak abban, hogy a magyar médiaszabályozás uniós vizsgálata alapos és mindenre kiterjedő lesz, így a jövőben nem merülhetnek fel olyan aggályok, melyeket Neelie Kroes megfogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik