Belföld

Jogerősek a kisebbségi választások

Az OVB-hez nem érkezett egyetlen jogorvoslati kérelem sem.

Jogerőre emelkedtek a területi és országos kisebbségi választások eredményei. Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a napokban hívja össze az országos kisebbségi önkormányzatok alakuló üléseit, ahol a képviselők megválasztják saját vezetőiket a következő négy évre.

Az OVB-hez a hét végén nem érkezett egyetlen jogorvoslati kérelem sem, ez azt jelenti, hogy az országos, valamint a megyei és a fővárosi kisebbségi választások eredményei jogerősek.

Bordás Vilmos, az OVB elnöke már össze is hívta több kisebbség országos szintű alakuló ülését, ezek között lesz a legnagyobb magyarországi kisebbség, a cigányoké is, várhatóan csütörtökön, az V. kerületi Duna Palotában.

A törvény szerint a területi kisebbségi önkormányzatok alakuló ülését 15, míg az országos kisebbségi önkormányzatok esetében 30 napon belül kell összehívni. Az alakuló ülések előtt a kisebbségi képviselők átveszik megbízólevelüket.

Az országos önkormányzatok alakuló ülései január 20. és február 3. között lesznek, a területiekről pedig megyei, illetve fővárosi szinten döntenek.

A kisebbségek országos képviselői az alakuló üléseken esküt tesznek, majd maguk választják meg vezetőiket, tisztviselőiket, a választási szerveknek ebbe nincs beleszólási lehetőségük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik