Belföld

Diszkótragédia: nem megoldás az alkalmi razzia

Szabó Máté ombudsman a hatósági ellenőrzés fontosságára figyelmeztetett.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közleményében a valódi megoldások sürgető szükségességére hívta fel a jogalkotók és jogalkalmazók figyelmét, emlékeztetve a szombat esti budapesti diszkótragédiára. Álláspontja szerint az alkalmi razziák, büntetések nem elegendők: az önkormányzatok összehangolt engedélyezési és ellenőrzési tevékenysége alapvető feltétele a tragédiák elkerülésének.

A közlemény szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem először teszi közzé az önkormányzatok engedélyezési-ellenőrzési feladataival kapcsolatos véleményét. A legutóbb egy tavalyi jelentésében, a terézvárosi csendrendelet kapcsán például kitért azokra a panaszokra is, amelyek kifogásolják, hogy egyes üzlettípusok, szórakozóhelyek esetében elmaradnak – vagy ha megtörténnek, eredménytelenek – a hatóságok, közöttük a jegyzők fellépései, ellenőrzései.

Mivel a tavalyit megelőző jelentései nyomán a helyzet nem rendeződött, a biztos akkor a nemzetgazdasági minisztert kérte fel, hogy kezdeményezze a kereskedelmi törvény olyan módosítását, amely kereskedelmi hatósági engedélyhez kötné az éjszakai zene- és műsorszolgáltatást.

A legutóbbi és az azt megelőző jelentések a környéken lakók magánszférához való jogának védelmében készültek ugyan, de kiemelik azt is, amit az ombudsman most nyomatékkal megerősített: súlyos probléma, hogy az ellenőrzés széttagolt, lehetőséget ad a különálló feladatkörrel megbízott társhatóságoknak, hogy egymásra mutogassanak – áll a közleményben.

Az alkalmi, megfélemlítőnek szánt, de hatástalan razziák, jogszabály-módosítgatások helyett a jegyző, a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ munkájának összehangolására volna szükség. A koordinált hatósági engedélyezések, világos illetékességi szabályok, a megfelelő technikai háttérrel végzett szigorú ellenőrzések rendszere és az önkormányzatok közvetlen ellenőrzési érdekeltsége, tehát a valódi megoldások segíthetnének abban, hogy elkerülhető legyen a szombat estihez hasonló tragédia megismétlődése – hívta fel a figyelmet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik