Belföld

Átadták a Raoul Wallenberg-díjat

A holokauszt idején több tízezer embert megmentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést Csillei Béla tanár, Orián Géza szociális munkás és a Sófár című újság szerkesztősége kapta.

Cecilia Björner, Svédország budapesti nagykövete a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartott ünnepi beszédében elmondta, hogy Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójára, amelyet 2012-ben ünnepelnek, számos eseménnyel készülnek. A nagykövet hangsúlyozta: a szabadságért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért meg kell küzdeni, ezért fontosnak kell lennie az egész világ számára, hogy az emberek folytassák Raoul Wallenberg tevékenységét.

Marinovich Endre, az Antall József Baráti Társaság elnöke ünnepi beszédében rámutatott: Wallenberg éppen befejezte embermentő tevékenységét, túlélte a nyilasok és nácik garázdálkodásait, amikor a szovjet felszabadítók elfogták, később pedig megölték.

Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke elmondta: 2012-ben a Wallenberg nevét viselő összes alapítvány képviselőit szeretnék meghívni Magyarországra.

Rauh Edit, a díj bíráló bizottságának elnöke az egyebek mellett a Raoul Wallenberg Alapítvány és a Raoul Wallenberg Egyesület által alapított elismerés átadásán közölte: az először tavaly átadott díjban azok részesülhetnek, akik aktívan közreműködnek a különböző népcsoportok, felekezetek, vallási közösségek együttélésében, az egymás iránti előítélet leküzdésében. A kitüntetés az oklevélen és emlékplaketten kívül pénzjutalommal is jár.

Laudációjában elmondta: Csillei Béla tanár felzárkóztató, pályaorientációs programjának keretében a diákok újra folytathatják a korábban megszakított alap- vagy középfokú tanulmányaikat. Az integrált tanulmányi projekt vállalja romák és más hátrányos helyzetűek továbbtanulását, ötvenen közülük már a felsőoktatásba is bejutottak.

Rauh Edit a másik kitüntetett, Orián Géza szociális munkást méltatva elmondta, hogy a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának tagjaként drogfüggő fiatalokkal foglalkozott. Jelenleg a főváros IX. kerületében nehéz sorsú gyermekeket támogat iskolakezdéskor, illetve táboroztatja őket nyaranta, mikuláskor pedig ajándékot oszt nekik. Orián Géza dél-baranyai falvakban is segít a roma fiataloknak a továbbtanulásban.

A több mint tíz éve megjelenő Sófár című havilap az antiszemitizmus ellen küzd, visszaemlékezéseket is közöl a holokausztról – mondta Rauh Edit. A lap hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok és az idősebb generációk is jobban megismerhessék a vészkorszak történéseit – fűzte hozzá.

A rendezvény keretében átadták a Raoul Wallenberg Egyesület által diákoknak meghirdetett Régen volt – hol is volt? című holokauszt-ismereti vetélkedő díjait. Az ünnepség után a résztvevők megkoszorúzták Raoul Wallenberg XIII. kerületben lévő emléktábláját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik