Belföld

A debreceni MODEM vezetője kiáll a filozófusok mellett

Szerinte a burkolt antiszemitizmus hitelteleníti a nemes szándékot.

A debreceni MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) igazgatója tiltakozó oldalt hozott létre a Facebookon a megtámadott filozófusok védelmében, miután hasonló témájú levelét is nyilvánosságra hozta az interneten – írja a Népszabadság.

A lap által vállaltan jobboldali elkötelezettségű filozófusnak nevezett Gulyás Gábor úgy fogalmazott: a nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások hiteltelenítik a pályázati rendszer operettszerű, torz működését korrigálni kívánó fellépéseket.

A MODEM vezetője azért a Facebookon tette közzé írását, mert a Magyar Nemzet nem közölte a több jobboldali médiumban megtámadott filozófusok védelmében írt levelét – írja a Népszabadság.

Korábban az MTA Filozófiai Kutatóintézete által pályázati úton elnyert állami támogatás kapcsán az elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést, majd a rendőrség nyomozást indított hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Nemzet állítása szerint csaknem félmilliárd forinthoz jutott a Gyurcsány-kormány idején több liberális, baloldali filozófus és köre, mások mellett Bacsó Béla, Gábor György. Geréby György, Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Steigel Kornél és Vajda Mihály – idézte fel a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik