Belföld

Új polgármesterek az időközi választásokon

Öt helyen tartottak időközi polgármester-választást.

A Somogy megyei Varászlón a tavalyi szavazategyenlőség miatt megismételt voksoláson független Kuti Lászlónét választották polgármesterré. 148 lakosú településen a nem hivatalos eredmény szerint a két jelöltre 113 adták le szavazatukat. Kuti Lászlónéra 65-en, Bata Gáborra 48-an szavaztak. A vasárnapi választásig a települést húsz évig irányító – az októberi választás óta független képviselő – Gresa Gyula ügyvezető polgármesterként vitte az ügyeket. Az eddigi vezető nyugdíjba vonulása miatt októberben már nem indult a polgármester-választáson.

A baranyai Mindszentgodisa polgármestere Megyeri Vilmos, a Civil Mozgalom Egyesület jelöltje lett 251 szavazattal, a független Link Viktor József 66 érvényes szavazata ellenében. Itt az időközi polgármester-választásra azért volt szükség, mert a község korábbi vezetője, Bimbó István alig több mint két héttel tavaly októberi újraválasztása után lemondott tisztségéről. A faluért 24 évig polgármesterként dolgozó Bimbó István ezt akkor az országban zajló folyamatokkal, a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntésekkel indokolta.

Fazekas Tibor független jelöltet választották Vázsnok polgármesterévé a baranyai településen tartott időközi választáson. A győztes 60, míg szintén független vetélytársa, Tóth Sándor 26 érvényes szavazatot kapott. A település korábbi vezetője, Tóth Mária egy hónappal tavaly októberi megválasztása után lemondott. A polgármesteri tisztség ugyanis összeférhetetlen volt falugondnoki állásával, s ő végül az utóbbit választotta.

A Vas megyei Iklanberényben a független Berényi Pált választották polgármesternek. A 43 választásra jogosult közül 38-an járultak a szavazóurnához: Berényi Pál 20 szavazatot kapott, míg 18-an voksoltak Mészárosné Nagy Máriára, a község korábbi polgármesterére. Közöttük tavaly október 3-án szavazategyenlőség alakult ki, akkor Berényi Pál és Mészárosné is 16-16 szavazatot kapott. A körjegyző korábban arról tájékoztatott, hogy a választói névjegyzékre október harmadika óta öt választásra jogosult állampolgárt vettek fel, akik időközben a községbe költöztek. Így a korábbi 38 helyett most a névjegyzéken 43-an szerepeltek.

Magyar László, az MSZP jelöltje győzött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken. A kisvárost eddig is vezető szocialista jelölt 1508 szavazatot szerzett, míg riválisa, a Fidesz-KDNP színeiben induló Kovács Judit 1084 szavazatot. Az 5723 választásra jogosult szavazóból 2612 járult az urnák elé, ami 45,6 százalékos részvételi arányt jelent. Itt azért kellett polgármestert választani, mert a tavaly októberi választáson ugyanez a két jelölt végzett az első helyen, egyaránt 1.036-1.036 szavazattal. A harmadik akkor a független Oleár István lett, ő azonban nem indult a vasárnapi időközi választáson. Magyar László 2002 óta irányítja polgármesterként a 7.100 lakosú, Nyíregyházához közeli Nyírtelek városát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik