Belföld

Az MSZP szerint túlságosan keresztény az új alkotmány tervezete

A párt nem vesz részt az alkotmányozásban.

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője azt mondta, a mostani alkotmány készítői nem veszik figyelembe, hogy Európa tökéletesen átalakult. Szavai szerint ma nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon. Hozzátette, erőltetettnek érzi, hogy egy év alatt kell elkészíteni az alaptörvényt, egy jó alaptörvény elkészítéséhez ugyanis idő kell. Hangot adott annak a véleményének is, hogy az alkotmány elkészítéséhez konszenzus kellene.

Gurmai Zita szerint a magyar uniós elnökség van olyan súlyú, hogy ebben az időszakban “nemhogy a médiatörvénnyel, de az alkotmánnyal sem kellene foglalkozni”, mert mindenkinek az a feladata, hogy próbálja meg a lehető legjobb képet adni Magyarországról. Az alkotmányozás kapcsán a politikus úgy fogalmazott, hogy “elindult a jogállamiság lebontása”. Szavai szerint Európa “figyel bennünket”, mert Magyarország ma a többi uniós tagállamot is képviseli.

Arra a kérdésre, hogy egy későbbi időpontban sem vennének-e részt az alkotmányozás folyamatában, Gurmai Zita – hangsúlyozva, hogy ebben a pillatban az Európai Szocialista Pártot tudja képviselni – azt felelte, hogy az alaptörvény “akkor lehet igazán sikeres, ha az alapvető garanciákat megkapja a Magyar Szocialista Párt”.

Problémának nevezte azt is, hogy a készülő alkotmány “túlságosan keresztény”, véleménye szerint figyelembe kellene venni a más vallásokat is. Szerinte azt is tudomásul kell venni, ma már a nők önállóan döntenek, és azt is el tudják dönteni, hogy adott esetben szeretnének-e gyereket. Megjegyezte, annak, hogy sok gyermek szülessen, az a biztosítéka, hogy a nőnek van munkahelye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik