Belföld

Áradás közelít a főváros felé

Vasárnap reggeltől az árvízi zsilipeket folyamatosan zárják le, szükség szerint elkezdődik a rakpartok lezárása is.

Budapesten elrendelték az elsőfukó árvízvédelmi készültséget. AFővárosi Csatornázási Művek már korábban megkezdte a felkészülést a védekezésre zsilipzárásokkal, az átemelő szivattyúk beüzemelésével. Az eddigi három zsilip után vasárnap további kilenc árvízvédelmi zsilipet zárnak le. Az átemelő szivattyúk működése automatikus.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs korábbi tájékoztatása szerint Budapestnél hétfő hajnalban várható a rakpart fokozatos elöntése, majd keddre a teljes szakasz víz alá kerül. A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó keddről szerdára – 680 centiméter körüli vízállással – tetőzik, azaz jövő hét közepén Budapestnél másodfok körüli vízszintek várhatók. A rakpartok előreláthatólag a hét végéig víz alatt lesznek.

Győr-Moson-Sopron megyében a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán szombaton 18 órától harmadfokú készültséget rendeltek el. A tetőzés hétfőn várható, majd ezt követően gyors apadás következik. A Duna Vének-dunaszentpáli szakaszának teljes hosszán a készültség másod-, több más szakaszán pedig elsőfokú. A Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság megerősített ügyelettel látja el feladatait – közölte az OKF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik