Belföld

Több ezren tüntettek a médiatörvény ellen

A demonstrációt a Facebookon szervezték, becslések szerint tízezren vettek részt rajta.

A médiatörvény módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, “az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések” eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték a sajtószabadságért tartott, civilek által szervezett tüntetésen.

A közösségi oldalon több mint hétezren jelezték részvételüket, a rendezvényen a szervezők – rendőrségi becslésre alapozott – közlése szerint nagyjából tízezren voltak.

A szervezők kiáltványát Gryllus Dorka színésznő olvasta fel. Ez a már említett követeléseken kívül tartalmazza, hogy a szakmai szervezeteket vonják be a médiaszabályozás átalakításába, a jogvédő szervezeteket a Közszolgálati Kódex kialakításába, valamint hogy garantálják a törvény által védett magántitkok és az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartását.

Az alig több mint félórás demonstráción Bakács Tibor újságíró arra kérte a jelenlévőket és a tüntetést az internetes közvetítésen nézőket, hogy a médiatörvény elleni tiltakozásul küldjenek e-mailt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Bródy János – aki a Sárga rózsa és a Ha én rózsa volnék című dalait énekelte el – arról beszélt, hogy egyesek ma ismét összekeverik a szeretet hatalmát a hatalom szeretetével, és félő, hogy mint negyven évvel ezelőtt, megint előfordulhat, hogy “a szabad sajtó csak azt írhatja meg, amit szabad”.

A szervezők előzőleg azt kérték, ne jöjjenek a demonstrációra, akik “pártszínekbe burkolva” akarnak véleményt nyilvánítani, nem szeretnék, ha bármely párt vagy politikus megpróbálná saját céljaira felhasználni a rendezvényt.

A tüntetést szervező Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoporthoz péntek délutánig több mint 71 ezren csatlakoztak.

A fővárosi tüntetés előtt Pécsen “Egy séta a sajtószabadságért” címmel 80-100 ember tiltakozott a médiatörvény ellen. Bécsben jogvédők, újságíró-szervezetek és felsőoktatási hallgatók tüntettek a magyar médiatörvény ellen a magyar nagykövetség előtt, és támogatásukat fejezték ki a Budapesten és Pécsen zajló demonstrációk mellett. A rendőrség itt mintegy 150 főre, a szervezők mintegy 250 főre becsülték a résztvevők számát.

Reagált a médiahatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács közleményben reagált három, a tüntetők által kifogásolt pontra. Mint írják, tiszteletben tartják a magántitkot, nincs joguk arra, hogy forrásaik felfedésére kérjék az újságírókat.

Az esetleges jogsértések miatt kiszabható bírságok nem önkényesek, nem aránytalanok, és minden döntés megtámadható a bíróságon – közölték. A Közszolgálati Kódex kialakításával kapcsolatban azt írták, hogy annak kialakításába a Médiatanács számos társadalmi és szakmai szervezetet is bevon.

Hozzátették, három pontban egyetértenek a tüntetőkkel, így kiállnak a szólás, a vélemény és a sajtó szabadsága mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik