Belföld

Dacolhat Gyurcsány bojkottjával az MSZP

Bárándy Gergely szerint a párt részt vesz az új alkotmány országgyűlési vitájában.

A szocialista képviselő az A, mint alkotmány című blogon megjelent interjúban azt mondja: az MSZP parlamenti frakciója azt az álláspontot képviseli, hogy részt kell venni a vitában, mert ott már nem egy dokumentum kidolgozásáról, hanem annak kritikájáról van szó.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy az MSZP fenntartja álláspontját, és nem vesz részt az alkotmányozásban. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a múlt héten minden ellenzéki pártot arra szólított fel, hogy bojkottálja az alkotmányozási folyamat egészét, így az Országgyűlés munkáját is, amikor az a “Fidesz új alkotmányát tárgyalja.”

Bárándy Gergely közölte: a hivatalos alkotmányverzió mellé az MSZP a saját alternatív koncepcióját teszi le, ugyanis úgy hiteles valaminek a kritikája, ha megfogalmazzák az alternatívát. “Meg fogjuk találni a parlamenti technikáját annak, hogy hogyan kerülhet a parlament elé a mi alternatív alkotmánykoncepciónk, és annak is, hogy hogyan teremtsük meg annak lehetőségét, hogy arról dönteni lehessen” – fogalmazott a politikus.

Az MSZP szerint az új alkotmányt népszavazásnak kell megerősítenie, mert azon kiderülne, hogy a magyar emberek mennyire érzik magukénak az alaptörvényt – mondta Bárándy Gergely. Ugyanakkor elismerte: amellett is szólnak érvek, hogy az Országgyűlés fogadja el az alkotmányt. A politikus az alkotmány legitimációját növelő lépésnek tartaná azt is, ha két egymást követő parlamenti ciklus kétharmados többsége erősítené meg azt.

Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke reagálásában üdvözölte Bárándy Gergely nyilatkozatát.

AJÁNLOTT LINK:

Interjú Bárándy Gergellyel az új Alkotmányról (alkotmany.postr.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik