Belföld

Mesterházy: a kormányfő beismerte, hogy hazudott

A szocialista pártelnök szerint Orbán Viktor nyugdíjügyi kijelentései a svéd modell bevezetésének lehetőségét vetik fel.

Mesterházy Attila a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott kormányfői interjúra reagálva az MTI-nek kijelentette: tisztességtelen, hogy a miniszterelnök nem idehaza, hanem külföldi orgánumoknak adott nyilatkozatokban ismertette megszorítási javaslatait. Az MSZP pártelnöke szerint a miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatával beismerte, hogy hazudott a választási kampányban és az azóta eltelt nyolc hónapban.

A közgazdaságtan nem ismer olyan egyensúlyteremtő modellt, amely úgy mérsékli az állam bevételeit, hogy a kiadásokat nem csökkenti – mondta Mesterházy Attila, hozzátéve: a kiadáscsökkentést az igazságtalan, a jómódúaknak kedvező adóváltozások teszik szükségessé.

A szocialista frakcióvezető kijelentette: Magyarországnak szüksége van strukturális reformokra, ezeket azonban csak előkészítés után szabad bevezetni. A kormány elvesztegetett egy évet – mondta, és arra kérte Orbán Viktort, hogy szakmai vita előzze meg az indítványok benyújtását.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök a munkanélküli segélyre fordított összeg csökkentését vetítette előre, Mesterházy Attila kifejtette: óvatosnak kell lenni, mivel sok helyen nagyon nehéz munkát találni, a jelenlegi ellátórendszer pedig nem olyan nagyvonalú, ahogy a miniszterelnök lefestette.

Ez a svéd nyugdíjmodell jellegzetessége – így reagált Mesterházy Attila arra, hogy a miniszterelnök szerint az állami nyugdíjalap a jövőben nem fizethetne több nyugdíjat, mint amennyit beszed a nyugdíjjárulékokból.

Az MSZP-elnök szerint Orbán Viktor kijelentése, hogy a kormány tervei szerint a korhatár előtt senki sem mehet nyugdíjba, ellentétes a parlament decemberi döntésével, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy a nők negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonuljanak.

Mesterházy Attila kitért arra, hogy a miniszterelnök az interjúban ötletszerű felvetésekkel élt, célja a nemzetközi befektetők és a pénzpiacok megnyugtatása lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik