Belföld

LMP: a kormány megszorításokra készül

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz-KDNP becsapja szavazóit.

Az LMP szerint a kormány megszorító intézkedésekből fogja finanszírozni irracionális és igazságtalan gazdaságpolitikáját. Scheiring Gábo képviselő ezzel reagált a miniszterelnök nyilatkozatára, amely szerint a kormány csökkentené a nyugdíjakra, a munkanélküli segélyekre és a gyógyszertámogatásokra kifizetett pénzt.

Az ellenzéki politikus közölte: számukra furcsán cseng amikor Orbán Viktor árfolyam-stabilitásról beszél, hiszen “nem volt még egy olyan kormány, amelyiknek sikerült fél év alatt elérnie azt, hogy a hitelminősítők az országát gyakorlatilag a szemét kategóriába nyomták”. A kormány intézkedései nagyon komoly kockázatot jelentenek, ami megnyilvánul az árfolyam-ingadozásokban is – mondta.

Az LMP gazdasági szakpolitikusa emlékeztetett arra, hogy habár a miniszterelnök a nyilatkozatban növekedésről beszél, erre alkalmatlan a kormányzat adópolitikája. A politikus úgy fogalmazott, hogy a “vagyonosoknak juttatott adókedvezményekből nem lesznek munkahelyek”. A nyilatkozat alapján csak az biztos, hogy “az irracionális és igazságtalan gazdaságpolitikát a kormány megszorító intézkedésekből fogja finanszírozni” – tette hozzá.

Scheiring Gábor szerint amikor a kormányfő azt mondja, hogy az újraelosztás mértékét csökkentik a következendő években, az azt jelenti, hogy kevesebb jut majd oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásokra és a közszféra alkalmazottainak fizetésére, amit “egyszerűen megszorításoknak nevezünk”, amire a kormány nem kapott felhatalmazást. A Fidesz és a KDNP szavazói nem ezekre az intézkedésekre voksoltak tavaly tavasszal.

A képviselő egyúttal emlékeztetett arra, hogy frakciójuk már a költségvetési folyamat kezdetén előállt egy alternatív költségvetési javaslattal. Az LMP továbbra is azt tartja a fő feladatnak, hogy egy zöld gazdaság kiépítésével teremtsenek munkahelyeket, amelynek érdekében például ökológiai adóreformot, járulékcsökkentést és gazdaságélénkítő programokat javasolnak – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik