Belföld

Feltöltődött a falu a polgármester-választásra

Tömeges bejelentkezés miatt megsemmisítették a voksolás eredményét Bödeházán.

A tömeges bejelentkezések miatt semmisítette meg a zalai Bödeháza vasárnapi polgármester-választásának eredményét a helyi választási bizottság, amely februárra tűzte ki az újbóli időközi voksolást – közölte a község körjegyzője csütörtökön.

Szép Zsuzsanna még vasárnap éjszaka tájékoztatta az MTI-t a történtekről. Kiderült, hogy tavaly októberi önkormányzati választást követően jelentősen megnőtt a faluba bejelentkezettek száma: ősszel még 47-en voltak a névjegyzékben, a múlt hét közepén 55-en, majd vasárnap már 84-en.

A vasárnapi részvételi adatok szerint Büki László, az eddigi független polgármester 48, kihívója, a szintén független Káldi Lászlóné 29 szavazatot kapott.

Miután a megsemmisítésről szóló határozat ellen fellebbezés nem érkezett, ezért az jogerőssé vált. A helyi választási bizottság az újbóli időközi választás időpontját február 6-ra tűzte ki.

A közzétett bizottsági határozatokból kiderül: a 38 bejelentkezett személy sem korábban nem élt, sem jelenleg nem lakik a településen. A tömeges bejelentkezés pedig sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglaltak szerint a választás tisztaságának megóvását.

Szép Zsuzsanna az MTI kérdésére, miszerint helytálló-e az az információ, hogy a vasárnap legtöbb szavazatot elnyert jelölt lakcímére 21-en jelentkeztek be, azt mondta: a névjegyzék nyilvános, az bárki által megtekinthető.

A település honlapján közzétett választási bizottsági határozatokból az is kiderül: a körjegyzőnek ellenőriznie kell, hogy a Bödeházára tavaly október 3. után bejelentkezettek “a lakóhelyükként bejelentett ingatlant életvitelszerűen otthonukként használják-e”.

A kérés indoklásában szerepel, hogy lakcímbejelentéskor a jegyzőnek nincs lehetősége arra, hogy a bejelentés célját vizsgálja, sem arra, hogy ellenőrizze, valóban életvitelszerűen ott tartózkodik a bejelentkezett állampolgár. Ha a lakcím nem valós, a jegyzőnek lehetősége van a törlésére hatósági eljárás keretében, ez az úgynevezett “fiktíválás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik