Belföld

Diákhitel miatt is jöhet a végrehajtó

A Diákhitel Központ a követelést visszavonhatatlanul átadja az adóhatóságnak.

Aki nem törleszti diákhitelét szerződés szerint, annál megjelennek a végrehajtók – hívja fel a figyelmet a Magyar Hírlap. A lap szerint sok egykori hallgató zúgolódik az internetes fórumokon és blogokon a diákhitel visszafizetésének feltételei miatt. Ugyanakkor a szakember azt állítja, a kölcsönt felvevők igen kis százaléka marad adós a törlesztéssel.

Aki azonban több mint fél évig nem fizet, azzal a hitelközpont szerződést bont, és elkezdődik a behajtási eljárás. “Probléma abból szokott adódni, hogy amikor a diák hitelt vesz fel, nem gondolja át a visszafizetés feltételeit” – mondta a lapnak Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs vezetője.

Jó néhány egykori hallgató számol be arról, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül kopogtattak nála a behajtók. Imre Zita szerint ez kizárt, szigorúan ellenőrzött szerződésbontási procedúra előzi meg az ügynek az adóhatósághoz irányítását. Nem beszélve arról, hogy a központ havonta küld tájékoztatót a hitelfelvevőnek az általa megadott értesítési címre, ha nem fizeti ki az esedékes törlesztőrészletet.

A kétszázezer főt meghaladó hiteligénylő mindössze két-három százaléka nem fizet rendesen, mégis jellemzően az ő felháborodásuktól hangos a sajtó – mondta a kommunikációs vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik