Belföld

Az árvíz megelőzéséért hirdettek veszélyhelyzetet

Haladéktalanul megkezdődik a védművek kiépítése a veszélyeztetett területeken.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Miskolcon, a megyei védelmi bizottság ülése után kiemelte: “komoly, nehéz a belvízi helyzet”, s több mint ezer kilométernyi hosszon árvízvédelmi védekezés is folyik.

Elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében védekeznek. Eddig 178 embert telepítettek ki a belvíz és az árvíz miatt e megyék településeiről. Az összedőlt, illetve lakhatatlanná vált házak száma megközelíti a hetvenet, és további épületek vannak veszélyben; összességében 378 ezer hektárt borít belvíz.

A főigazgató közölte: a kormány a Sajó-völgye településeinek védelme érdekében rendelt el szerdán 19 órától érvényes veszélyhelyzetet, ennek fő célja, hogy a normál közigazgatás keretében nem megvalósítható hatósági eljárások felgyorsíthatók, gyorsabban végrehajthatók legyenek, ne ismétlődhessen meg a tavaly kora nyári árvíz okozta pusztítás.

A veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi azt is, hogy haladéktalanul megkezdődjenek azok a munkák, amelyek az árvízi biztonságot garantálják. Ezek közé tartozik a záportározók kiépítése, a folyók, patakok, vízfolyások medrének tisztítása, kotrása, hogy az esetleges nagyobb árhullámok gyorsabban levonulhassanak, az ár által a legfenyegetettebb területeken pedig kiépítik azokat a körtöltéseket, védőgátakat, amelyek megvédhetik a településeket – mondta Bakondi György.

Kitért arra, hogy a kormány a veszélyhelyzet kihirdetése után megnyitotta a vis maior alapot; az állami tartalékok, a honvédség és a rendvédelmi szervek bevonására is lehetőség nyílik a térségben. Nagyobb számban közmunkásokra is számíthatnak egy esetleges árvíz esetén, a védekezésre, a védművek kiépítésére annyi pénz lesz, “amennyi szükséges a megvalósításukra” – tette hozzá az OKF főigazgatója.

Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés és a megyei védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly nyári árvíz a megyében. Külön kiemelte: az árvíz megelőzése a cél, pánikra semmi ok, azért hozta a kormány ezt a döntést, hogy a korábbihoz hasonló helyzet ne alakulhasson ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik