Belföld

Álbetegek ellenőriznék a hálapénzt elutasító orvosokat

Többletmunkával, zöld kereszttel és elvándorlás nélkül járhatna a dupla bér az orvosoknak.

Összhangban áll a zöldkeresztes mozgalom alapötlete a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságnak terveivel – tudta meg az Index. A szaktárca a hírportállal közölte: a rezidensek a hálapénzt elutasító rendszeren belül megtalálhatják azokat a többletmunkákat, amelyekkel kiegészíthetik a keresetüket. A felsorolás szerint ilyen lenne például a mentőzés vagy az egyéb sürgősségi feladatok ellátása, illetve a háziorvosok helyettesítése. Az elképzelés alapján további feltétel lenne az is, hogy nem vándorolhatnak ki.

A zöldkeresztes mozgalom ötletét a Magyar Rezidens Szövetség vetette fel tavaly. A javaslat szerint minden olyan orvos zöld keresztet tűzne a köpenyére, aki nem fogad el hálapénzt. Az érvek közt szerepel, hogy ez nemcsak a paraszolvencia visszaszorítását szolgálná, hanem jelentős és indokolt, duplájára történő béremelést tehetne lehetővé, illetve csökkentené az elvándorlást.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor úgy ítélte meg, hogy a terv azért válna be, mert a zöld keresztet kitűző, dupla bért kereső orvost maga a beteg hozná kellemetlen helyzetbe, ha hálapénzt kínálna neki. Hozzátette: nyugat-európai minták alapján álbetegek is ellenőrizhetnék szúrópróbaszerűen a zöldkeresztes orvosokat, hogy valóban nem fogadják-e el a hálapénzt.

Papp Magor hangsúlyozta: ez csak egy elképzelés, az ellenőrzésről és a szankciókról továbbra is folynak az egyeztetések. Magyarázata szerint, aki zöld keresztet visel, szerződést köt, aminek a megszegése felelősségre vonást eredményezhet.

AJÁNLOTT LINK:

Álruhás betegekkel tesztelnék a hálapénz elfogadását?

(Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik