Belföld

A kormányfőt védi Rezsőházy Rudolf

A belgiumi magyar akadémikus Védőbeszéd Orbán Viktorért címmel írt cikket.

A leuveni katolikus egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a La Libre Belgique című belga lapnak azt írta, hogy “nagyon nehéz korrekt információkhoz jutni Magyarország politikai fejleményeiről”. A szociológiaprofesszor szerint a nyugati olvasók többnyire a budapesti értelmiség köréből kikerülő közvetítőkön keresztül jutnak tájékoztatáshoz.

Ez a csoport viszont mindig is az SZDSZ-t támogatta. Politikailag a párt elvesztette szavazói nagy részét, de a mögötte álló értelmiségiek ott vannak a tudományos és irodalmi életben, a sajtóban, ők érintkeznek legtöbbet a külfölddel – teszi hozzá Rezsőházy. Szerinte a kormánynak ezzel nehéz harcolnia, hiába vannak olyan kitűnő “kommunikációs készségű tagjai”, mint Martonyi János.

A tudós szerint Orbán Viktor érett, karizmatikus személyiség, aki “tömegmozgalomként” képes összegyűjteni embereket, de másokat is tud bosszantani, Ez utóbbi az oka, hogy az ellenzék populistának és nacionalistának minősíti, noha “egyszerűen népszerűnek kellene nevezni”, hiszen populisták azok, akik választási ígéretekkel csalogatják a szavazókat, majd ezeket nem tartják be, a Fidesz viszont tartja magát programjához – írja Rezsőházy Rudolf.

A professzor úgy véli, nincs igazuk azoknak, akik a demokráciára jelentett fenyegetésként igyekeznek beállítani a miniszterelnököt, hiszen Orbán előző kormányzása idején, majd azt követően ellenzékben is következetesen betartotta az alkotmányos előírásokat. Ami pedig a gazdaságot illeti, a kormány a növekedésre és helyreállításra épülő, leginkább keynesi típusú politikát folytat, “amit nagyon nehéz konzervatívnak nevezni” – írta a magyar professzor.

AJÁNLOTT LINK:

Pszichológusi vélemény a kormányfőről (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik