Belföld

Újradönthet a BKV a midibusztenderről

A társaságnak meg kell vizsgálnia, hogy a nyertes pályázat teljesíthető-e, de harminc napon belül ismét határozhat róla.

A BKV Zrt.-t váratlanul érte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) határozata, amelyben a midibusztender kapcsán benyújtott jogorvoslati kérelemnek részben helyt adott – közölte a közlekedési társaság a Független Hírügynökséggel szerdán.

A közleményben az áll, hogy a BKV eljárása jogszerű volt, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanakkor még részletesebb vizsgálatot kért a BKV-tól arról, hogy a nyertes ajánlattevő, az Orangeways Zrt. kalkulált üzemeltetési költsége nem minősül-e a kirívóan alacsonynak. A tender során a BKV ezt már vizsgálta – áll a közleményben -, és úgy találta, hogy az Orangeways ajánlatában gazdaságilag ésszerű kalkulációval vállalta a szerződés teljesítését.

2010 első félévében kilométerenként 541 Ft volt az üzemeltetési költség, az Orangeways 379 Ft-ot ajánlott, ez hat év alatt kétmilliárd forint megtakarítást jelentene. A tenderen második helyen végzett VT-Transman ajánlata egymilliárdos megtakarítást hozna a referencia-időszakhoz képest, míg a harmadik helyen végzett Vértes Volán annál drágábban szolgáltatna. A KD-hoz ez utóbbi cég nyújtott be panaszt.

A KD döntésével lehetőséget adott arra, hogy a BKV új döntést hozzon az eljárás folytatásával, a közbeszerzésekről szóló törvény előírásait maradéktalanul figyelembe véve. Az új döntést a KD-határozat kézhezvételét követő harminc napon belül kell meghozni. A BKV reméli, hogy mihamarabb sikerül lezárni a procedúrát, mert a midibuszok cseréje halaszthatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik