Belföld

Lerasszistázható a rendőrség

Felmentettek egy, a testületet a fenti kritikával illető tüntetőt - olvasható a Társaság a Szabadságjogokért honlapján.

Bűncselekmény hiányában, jogerősen felmentették azt a magánszemélyt, aki 2009. május 28-án egyszemélyes tüntetést tartott a szombathelyi Rendőrkapitányság épülete előtt a következő táblával: „Számolják fel a rasszista rendőrséget!” – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért honlapján.

A rendőrség becsületsértés miatt indított büntetőeljárást ellene, mivel sértőnek találta, hogy a rendőrséget és az ott dolgozókat rasszistának nevezte a tüntető; az eljárásban a TASZ képviselte a őt – írják.

A TASZ szerint az ítélet azért kulcsfontosságú, mert a közhatalom gyakorlóinak, így a rendőrségnek, a kritikatűrési képessége jóval magasabb, mint egy átlagembernek. Demokratikus jogállamban a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillető alkotmányos alapjog, így a rendőrség is köteles tűrni a szélsőséges véleményt, a kritikát, annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül – érvel a szervezet.

„Ijesztő az a világ, amelyben a közhatalom határozza meg az őt ért kritika határát. A bíróság ítélete azt üzeni, hogy mindenki szabadon elmondatja, ha véleménye szerint a rendőrség rasszista. A kritikus vélemény szabad, annak hangoztatását jogszerűen a közhatalom nem gátolhatja meg” – jelentette ki dr. Szigeti Tamás, a TASZ munkatársa.

A szervezet beszámolója szerint ebben az ügyben a bíróság nem azt mérlegelte, hogy valóban rasszista-e a szombathelyi rendőrség, hanem azt, hogy a rendőrségről alkotott véleményének bárki hangot adhat-e. „A bíróság úgy döntött, hogy a közpénzből működő rendőrség köteles az ilyen kijelentéseket tűrni” – hangsúlyozza az írás.

AJÁNLOTT LINK:

Szabad lerasszistázni a rendőrséget (TASZ)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik