Belföld

Az MSZP nem bízik a Fidesz rendkívüli jogrendjében

Lendvai Ildikó az emberi jogokért aggódik.

Szerinte az alkotmány – ha jelenlegi formájában fogadják el – nemcsak az intézményeket, hanem az állampolgárok személyes szabadságát is veszélyezteti. Mint mondta, az új alaptörvény lehetővé tenné, hogy “rendkívüli állapot, szükségállapot vagy sarkalatos törvényben megállapított más kivételes helyzet esetén” rendkívüli jogrend lépjen életbe.

Az ellenzéki politikus közölte, hogy a rendkívüli jogrendben az alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy korlátozható lenne. Ez a jelenlegi alkotmány szerint rendkívüli állapot idején is csak kivételekkel történhet meg nagyon erős korlátozásokkal, amelyeket az új alkotmány szabályozási elvei nem ismernek.

A kétharmados többséggel bevezethető rendkívüli jogrendben bárki letartóztatható, nincs garantált nyugdíj, táppénz, özvegyi és árvasági ellátás – sorolta Lendvai Ildikó, emlékeztetve rá, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásához, visszamenőleges hatályú törvények elfogadásához a kormánytöbbségnek veszélyhelyzetre sem volt szüksége.

A szocialista politikus kijelentette: az alaptörvény koncepciója – amelyet a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága határozati javaslatként nyújtott be a Háznak – csak szűkíti, sehol sem bővíti az emberi jogokat, nem rögzíti az állam és az egyház elválasztásának elvét, illetve hogy említést sem tesz a sztrájkjogról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik