Belföld

Médiatörvény: megszólaltak a függetlenek

Szerintük vannak sürgetőbb kérdések is, mint a fontos, de a mindennapi megélhetést közvetlenül nem érintő médiatörvény.

A benzinárak és a devizahitelek emelkedése, valamint a belvíz sürgetőbb kihívást jelent, ezért logikus lett volna ezekkel a kérdésekkel kiegészíteni az LMP által a médiatörvény miatt kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés napirendjét – közölte a négy független parlamenti képviselő nevében egyikük, Szili Katalin. A szintén független Ivády Gábor azt tudatta: ismeretei szerint jelenlegi formájában a független képviselők egyike sem írja alá a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó LMP-s kezdeményezést.

Ivády az MTI-nek elmondta: az LMP által felvetett január 17-i időpontot túl közelinek tartják, a kezdeményezést pedig már csak azért sem tudják komolyan venni, mert esélyt sem kaptak arra, hogy beleszólásuk legyen a rendkívüli ülés napirendjébe.

Szili Katalin a független képviselők nevében jegyzett közleményében ugyanakkor visszautasította Karácsony Gergely (LMP) azon nyilatkozatát, amelyben a politikus közölte: a rendkívüli ülés összehívásáról beszéltek a független a képviselőkkel, és voltak, akik igent mondtak, mások még gondolkodnak a döntésen. A volt házelnök szerint ennek nincs valóságalapja, velük nem konzultáltak.

Az LMP múlt csütörtökön jelentette be, hogy rendkívüli országgyűlési ülés összehívását kezdeményezi január 17-re a médiatörvény általuk legkritikusabbnak tartott rendelkezéseinek módosítása érdekében.

A független képviselők szerepe azért értékelődött fel, mert a rendkívüli ülés összehívásához a képviselők ötödének – jelenleg 77 képviselőnek – az aláírása szükséges. Ezt a kezdeményezést támogató MSZP és LMP nem tudja biztosítani (az előbbi frakciója 58, az utóbbié 15 fős), a független képviselőkkel együtt azonban – a Jobbik elutasítása ellenére is – elérhetnék a rendkívüli ülés összehívását.

A független képviselők közleményükben azt is tudatták: üdvözlik, hogy a kormány – ha a jogszabállyal összefüggő nemzetközi aggályok miatt szükségessé válik – kész módosítani a médiatörvényen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik