Belföld

Egy hét alatt ötezer honosítási kérelem érkezett

Semjén Zsolt szerint az eljárás zökkenőmentesen halad.

A nemzetpolitikai tárcaközi bizottság ülésén a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a legtöbb kérelmet Csíkszeredáról, Kolozsvárról, Szabadkáról és Beregszászról nyújtották be. Panaszt sehonnan nem jelentettek, pozitívak a tapasztalatok – tette hozzá Semjén Zsolt.

A kereszténydemokrata politikus szerint az államigazgatás és a kommunikáció egyaránt ötösre vizsgázott. Kitért arra is, hogy a határon túli magyarság demográfiai és asszimilációs szempontból “óriási nyomás alatt van.” A közelgő népszámlálásoknál minden segítséget megadnak a magyar identitás megerősítésére, feltehetően mégis kedvezőtlen számok lesznek a magyarságot illetően.

Ha meg akarjuk tartani a határon túli magyarságot magyarságában – ami pedig a magyar állam alapvető küldetése -, akkor ehhez nagyon erős impulzust kell adni, ami nem merülhet ki különböző támogatási formákban – hangsúlyozta. Ez az erős impulzus az állampolgárság – fogalmazott a kormányfő helyettese, megerősítve korábbi álláspontját, hogy egy magyar állampolgárság van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik