Belföld

Súlyosbodhat a belvízhelyzet

Az enyhe időjárás miatt újabb területek kerülhetnek víz alá. Jelenleg csaknem kétszáz településen védekeznek az ár- vagy belvíz ellen.

Ha újabb csapadékmennyiség érkezik, akár az 1999-2000-es, az elmúlt 50-60 évben rekordot jelentő szintet is elérheti a belvízzel elöntött területek nagysága – mondta el az [origo]-nak Láng István, a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzsének vezetője. Jelenleg nagyságrendileg a Balaton felületének hatszorosa a belvízzel borított terület aránya. A súlyosbodó belvízhelyzet a mezőgazdasági termelés mellett a közutakban, vasútvonalakon, ipari létesítményekben is károkat okozhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint jelenleg tizenegy megyében 197 településen végeznek ár- vagy belvízvédelmi tevékenységet. Az OKF közleménye szerint az ár- és belvízi védekezésben 1778-an vesznek részt 353 szivattyúval és 40 munkagéppel. A belvíz miatt a hétvégén újabb kitelepítésre volt szükség, Pálmonostoráról, Mezőhékről és Karcagról 31 embert kellett kiköltöztetni, így eddig 149 embert kényszerült elhagyni otthonát.

A belvízzel elöntött terület nagysága 3558 négyzetkilométer, ebből 1976 négyzetkilométer vetés és szántó – olvasható a közleményben.

Árvízvédelmi készültséget 1159 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn, ez az adat az előző naphoz képest nem változott. Harmadfokú készültség van érvényben 86 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Másodfokú a készültség 515 kilométeren a Tiszán, Kisköre víztározói szakaszán, valamint Csongrád és Algyő között, illetve a Zagyván és a Hármas-Körösön.

Elsőfokú a készültség 558 kilométernyi szakaszon a Tiszán Tokaj és Tiszafüred, valamint Algyő és a déli országhatár között a Lónyay-főcsatornán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön, továbbá a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Hármas-Körös egy szakaszán.

AJÁNLOTT LINK:

“Iszonyú gond van” – rekordközelben a belvízzel elöntött terület nagysága ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik