Belföld

Kétharmados győzelmet aratott a Lungo Drom

A nem hivatalos adatok alapján az 53 fős testületben 37 képviselői helyet szereztek.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti, nem hivatalos adatai szerint a Lungo Drom kétharmados győzelmet aratott az országos cigány önkormányzati választásokon, az 53 fős testületben 37 képviselői helyet szerzett, míg az MCF ((Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 16 mandátumot tudhat magáénak.

Kolompár Orbán, az MCF és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a roma érdek-képviseleti szervezet székházában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: gratulálnak Farkas Flóriánnak és az általa vezetett Lungo Dromnak, és a következő négy évben “kemény és határozott, de konstruktív ellenzékként” kívánnak tovább dolgozni a cigányságért az OCÖ-n belül és civil szervezetként, pártként egyaránt, és a népcsoport érdekeiért határainkon belül és kívül is harcba szállnak, ha kell.

A roma vezető úgy fogalmazott: nem voltak túlzottan optimisták a választási eredményeket illetően, mert “egy politikai malőr” miatt 27 jelöltjüket nem vették nyilvántartásba, míg a rivális Lungo Drom 53 jelölttel indulhatott.

Az 53 fős grémium választására állított MCF-es listás jelöltek közül 27-et azért nem vett nyilvántartásba az OVB, mert nem nyilatkoztak arról, hogy a területi vagy országos választókerületben elfogadják-e a jelölést, illetve van-e választójoguk, és az elutasításról szóló döntést a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta.

Kolompár Orbán szerint az elmúlt három évben tapasztalt “politikai és médianyomás” ellenére 32 százalékos eredményük sokkal jobb, mint amit remélni lehetett, ugyanis sokkal több szavazatot kaptak, mint az országgyűlési és a helyhatósági választásokon a Fidesszel szemben az MSZP.

Az október 3-i kisebbségi választásokon a Lungo Drom 2289 mandátumot szerzett, míg riválisa, a Kolompár Orbán által vezetett MCF 776 mandátumot kapott. Az OCÖ-t irányító Kolompár Orbán időközben több száz képviselőt maga mögött tudó romaszervezetekkel választási szövetségeket kötött, majd bejelentette: szövetségbe tömörültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik