Belföld

Élesítve az ezermilliárdos időzített bomba a települések alatt

Újévtől vége az önkormányzatok felelőtlen adóssághalmozásának.

A jövőben nem lehet felelőtlenül “eladósítani, valamint a csőd szélére juttatni” településeket és önkormányzati tulajdonú cégeket – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint szorul a hurok a felelőtlenül gazdálkodó polgármesterek és önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetői körül.

A továbbiakban nem görgethetik maguk előtt a korábban felvett hiteleket, amelyeket már csak újabb kölcsönökből tudtak törleszteni a települések. Januártól szigorúbb lett az a szabályozás, amely az önkormányzatoknak szinte korlátlanul biztosított hitelfelvételi jogot – emlékeztet a lap.

Így a jövőben megakadályozható, hogy a városok, falvak körül felhalmozódott adóssághegy tovább növekedjen. Ezentúl csak független könyvvizsgáló engedélyével vehető fel új kölcsön, és a számvevők a városi vállalatokat is ellenőrzik. Az új szabályozás tehát erősíti a pénzügyi fegyelmet.

A települések adóssága az elmúlt öt évben megháromszorozódott, elérte az ezermilliárd forintos mértéket. Ugyanakkor sok esetben a városvezetők halasztott tőke-visszafizetéssel vették fel a kölcsönöket, bocsátottak ki kötvényeket, így a már most is vészesen ketyegő önkormányzati bomba akár 2-3 év múlva is robbanhat – írja a Magyar Nemzet.

AJÁNLOTT LINK:

Robbanás előtt az ezermilliárdos bomba (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik