Belföld

Az Ab nem segíthet dönteni a magánnyugdíjról

Legkorábban február végén lehet Ab-döntés a nyugdíjpénztári beadványokról.

Az eddigi gyakorlat alapján január végéig várhatóan nem lesz döntés a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróságon (Ab) – tudta meg a Magyar Nemzet. A testület e heti ülésén csak a soron kívüli tárgyalás ügye kerülhet szóba, határozathozatal legkorábban február végén, március elején lehet.

Az Alkotmánybíróság szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta, szinte kizárt, hogy január végéig döntés szülessen a magánnyugdíjpénztárakat érintő beadványokról. Sereg András emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években, a társadalmi közérdek szempontjából kiemelkedő ügyekben már volt példa soron kívüli tárgyalásra, de a legrövidebb ügymenet így is másfél-két hónap volt.

A szóvivő közölte, az érintett beadványok “indítványelemzőknél” vannak. A lap megtudta, hogy a testület e heti ülésén kizárólag a magán-nyugdíjpénztári ügyek soron kívüli tárgyalásának kérdése lehet napirenden, a médiatörvényt érintő beadványok sürgőssége “szóba sem került eddig”.

Tegnap a Vasárnapi Hírek azt írta, hogy soron kívül döntést hozhat az Alkotmánybíróság a médiatörvényről és a magánnyugdíjpénztárakról. A lapnak szintén Sereg András nyilatkozott. A szóvivő azt mondta, a testülethez már beérkeztek a médiatörvényhez kapcsolódó első indítványok.

A magánnyugdíjak esetében a beadványokat az Alkotmánybíróság kiemelten kezeli, mert ebben az ügyben fontos határidők vannak. A média ügyében határidő nincs ugyan, de itt is lehetséges soron kívüli tárgyalás – írta a hetilap.

Az MSZP előzőleg arra hívta fel az Alkotmánybíróság figyelmét, hogy nagy és általános várakozás előzi meg a korábbi nyugdíjrendszer egyik pillérének “kidöntésével” kapcsolatos beadványok sürgős alkotmánybírósági döntését. A párt a döntés halogatását beleegyezésnek tekintené.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az Alkotmánybírósághoz intézett nyílt levelében emlékeztetett arra, hogy az a mintegy hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag, akinek rövid idő alatt sorsfordító döntést kell meghoznia, sürgős segítséget vár az Alkotmánybíróságtól.

AJÁNLOTT LINK:

A pénzügyi szakértők a pénztárban bíznak (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik