Belföld

Rendben zajlik a kisebbségi választás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a települési és országos kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

A választásban érintett 1.577 szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat – mondta Sári Miklós. Az OVI vezetője kitért arra: Bács-Kiskun megyében is mind az érintett 43 településre eljutott még szombaton az újranyomtatott cigány kisebbségi szavazólap, így itt sincs akadálya a voksolásnak. A szavazólapokat azért kellett szombaton újranyomtatni, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén visszavette a cigány kisebbség területi listájára az egyik korábban arról törölt jelöltet.

A választáson a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai, 9180 elektor vehet részt. A kisebbségi választás idején nincs kampánycsend. Az elektor a területi és országos választáson egy listára szavazhat. Az “ikszelés” után az elektor a szavazólapokat a kisebbség megnevezésével ellátott borítékba helyezi, amelyet a választási bizottság előtt lévő urnába dob.

A választási bizottság legkésőbb vasárnap este 7 órakor lezárja a szavazást, ennél korábban csak akkor teheti ezt meg, ha valamennyi, a szavazókörben a névjegyzékben szereplő elektor leadta szavazatát. A szavazás lezárásának tényét és a megjelent elektorok számát rögzítik a választási informatikai rendszerben, és ez a tény megjelenik az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n is.

A szavazás lezárása után a bizottság felbontja az urnát, de a szavazólapokat tartalmazó borítékokat nem, azokat kisebbségenként csoportosítva úgynevezett szállítóborítékba helyezi, és eljuttatja a területi választási bizottsághoz. A területi választási bizottság a szavazás másnapján, hétfőn bontja fel a borítékokat és számlálja össze a szavazatokat, a leadott szavazatok arányában kiosztja a mandátumokat és megállapítja a területi választás eredményét. A területi bizottság összeszámlálja az országos listákra adott szavazatokat is, erről részeredmény-jegyzőkönyvet állít ki. Ez a nem hivatalos eredmény elérhető lesz az OVI internetes tájékoztató oldalán is hétfő kora estétől.

Az egymással versengő kisebbségi szervezetek listái szavazatarányosan kapnak mandátumot, a listán szereplő jelöltek a listán elfoglalt helyük sorrendjében szereznek mandátumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik