Belföld

Csend lesz Kazincbarcikán

Korlátozná az üzletek és vendéglátóhelyek nyitva tartását a kazincbarcikai önkormányzat.

Az ok: sok panasz érkezett a hivatalba, hogy a lakók éjszaka nem tudnak pihenni, mert többen az utcán hangoskodnak. Az érintett helyi vállalkozók számára a rövidebb nyitva tartás bevételkiesést okoz, és attól tartanak, hogy a vendégek ott fognak majd szórakozni, ahol tovább maradhatnak.

Hétfőtől-csütörtökig reggel hattól este tizenegyig, pénteken és szombaton reggel hattól éjfélig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek Kazincbarcikán. Az önkormányzat rendelete nem vonatkozik a szállásadó helyekre és a csak hétvégén nyitvatartó diszkókra, valamint a hipermarketekre és a benzinkutakra.

A rendeletre azért volt szükség, hogy a városlakók nyugodtan tudjanak pihenni – mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Klimon István alpolgármester. Az utóbbi hónapokban sok panasz érkezett a lakóktól, hogy zavarja őket egy-egy vendéglátóhelyen a hangos zene és az innen távozó vendégek hangoskodása. Egyeztettek a vállalkozókkal, a rendőrséggel, valamint a kereskedelmi és iparkamara helyi vezetőjével – tette hozzá az alpolgármester.

Bencs Barnabás, az egyik helyi vendéglátóhely tulajdonosa a Független Hírügynökségnek azt mondta: diszkriminációnak tartja, hogy nem vonatkozik mindenkire a rendelet. Ha hamarabb be kell zárniuk, az számukra bevételkiesés, és úgy gondolja, máshová fognak járni a vendégek, ha nem maradhatnak addig, amíg a kedvük tartja. Azt is sérelmezi, hogy nem egyeztettek vele. “Péntek éjszaka tudtam meg, amikor a rendőrök bejöttek és azt mondták, hogy éjfélkor be kell zárnom” – fűzte hozzá a vállalkozó.

Ha a rendelet átmegy a törvényességi szűrőn, január végéig kapnak haladékot a vállalkozók. Ezután a rendőrség és a polgárőrség is ellenőrizni fogja a nyitva tartást. Ha valaki megszegi a rendeletet, az szabálysértést követ el, amiért pénzbírságot kaphat, vagy súlyos esetben be is zárhatják az üzletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik