Belföld

Navracsics: az önkéntesség a szabadság

Magyarország soros elnökként mindent megtesz az önkéntesség fontosságának tudatosításában - mondta Navracsics.

Navracsics Tibor beszédében hangsúlyozta: az önkéntesség a levegőt jelenti a demokrácia számára, hiszen az csak addig létezhet, amíg szabad, a közösségért aktívan tenni akaró polgárok alkotják.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke előadásában kiemelte, az önkéntesség évének célja, hogy mindenki megértse: az unió több a vitatkozó politikusoknál, a közös valutánál vagy az egységes piacnál. Európát olyan polgárok alkotják, akik készek idejüket, erejüket és álmaikat is megosztani azért, hogy jobbá tegyék egymás életét – mutatott rá a bizottság alelnöke.

Navracsics Tibor szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy az önkéntesség évére éppen Magyarország és Lengyelország soros EU-elnöksége alatt kerül sor. Mint mondta, ez a két ország rendkívül sok véráldozatot hozott a szabadság, valamint az európaiság értékeiért, és az egyik nagy álmuk teljesült, amikor csatlakozhattak az Európai Unióhoz.

A magyar igazságügyi miniszter szerint nem véletlen, hogy a totalitárius rendszerek mástól sem félnek jobban, mint az önkéntességtől, hiszen az a szabadság megvalósulását jelenti, vagyis azt, hogy az egyének szabadon megpróbálhatják gyarapítani a közjót, illetve elérni mások boldogságát, egyenrangúságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik