Belföld

Több ponton is átírják a készülő közoktatási törvényt

A Pedagógusok Szakszervezete szerint új alkotmány nélkül nem lehet jó a közoktatási törvény.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint új közoktatási törvényt lehetetlen jól elkészíteni, amíg nincs új alkotmány, hiszen rengeteg felelősségi kört csak az alaptörvény szabályozhat. Az érdekvédők 21 oldalas dokumentuma szerint például a közoktatás megszervezésének egyik igen lényeges kérdése az állam és az egyház egymáshoz való viszonyának alkotmányos rendje.

A PSZ szerint a koncepciónak vannak támogatható elemei, de a tankötelezettségre vonatkozó tervek ellentétesek a magyar hagyománnyal, a 18 éves életkor leszállítása 17 évre pedig nem rímel az uniós gyakorlatra, amely minél későbbi időpontra tolja ki az iskolából történő kilépést. A szakszervezet szerint nem értelmezhető az ingyenes oktatás keretének a lényeges szűkítése. Az érdekképviselet nem tartja elfogadhatónak a szakképzés átalakítására vonatkozó elképzelést, és nem érti, miért kell “felrúgni” a középfokú felvételi eljárás rendjét.

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy több ponton megváltoztatja az oktatási államtitkárság a közoktatási törvény koncepcióját a szakmai szervezetektől kapott módosító javaslatok alapján. A lapnak Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár azt mondta, külön életpályamodell készül például az iskolaigazgatóknak, finomodik a sajátos nevelési igényű gyerekekre vonatkozó szabályozás, és megmaradnak a két tannyelvű gimnáziumok, valamint a nyelvi előkészítő osztályok is. Az oktatási államtitkárságon már zajlik a tervezet átdolgozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik