Belföld

Több mint kétmilliárd jut új mentőautókra

Mintegy ötven új esetkocsival és akár száz új mentőkocsival gazdagodhat a járműpark.

Az egészségügyi tárca korábban előirányzott összegen felüli újabb mintegy félmilliárdos összegű szerződése, valamint uniós pályázatok révén több száz új mentőautót tud venni az idén az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága. Közleményükben emlékeztettek: 2008 óta egyetlen új mentőautó sem állt szolgálatba, miközben a járműpark öregedése és káresemények miatt a használható gépkocsik száma folyamatosan csökkent.

A tárca a tavaly év végén bejelentett 330 millió forinton túl újabb 520 millió forintra kötött szerződést a mentőszolgálattal, és az már ki is írta a gépkocsik beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Intézkedéseinek köszönhetően pedig az említett összesen 850 millió forint mellett további 1,75 milliárd áll az OMSZ rendelkezésére, ebből a nyár végére mintegy ötven új esetkocsival és akár száz új mentőkocsival korszerűsödhet az OMSZ gépkocsiparkja.

Mindezek mellett a Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés, légi mentés, uniós pályázat keretében mentőállomások építése és felújítása, életmentő eszközök beszerzése mellett újabb kétszáz mentőgépkocsi megvásárlására nyílik lehetőség. “Ezen lépések felszámolják azt a súlyos, már-már a működőképességet veszélyeztető hátrányt, amelyet az előző évek indokolt fejlesztéseinek elmaradása okozott” – hangsúlyozták.

A tárca közleménye szerint mindezek mellett a 2011. évi költségvetés számai alapján a mentőkocsik vásárlására felhasználható kereten felül több mint kétmilliárd forinttal növekszik az OMSZ működésére fordítható pénz. “Ez a többletforrás nem csupán a folyamatos feladatellátás biztonságát teremti meg, hanem lehetőséget ad egyes felújítások, fejlesztések elvégzésére is” – hangsúlyozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik