Belföld

Jön a téli tavasz – veszélyesebb lehet a belvíz

Országszerte tapasztalható felmelegedés kezdődik.

A Duna vonalától keletre általában erősen felhős, vagy borult lesz az ég, szórványosan lehet eső, az északabbra fekvő területeken eleinte még ónos eső. A Dunántúlon viszont a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre lehet számítani. A hőmérséklet a Dunától keletre általában 2 és 7 fok között, de az északi határszélen csak 1 fok körül, míg a Dunántúlon 7, 12 fok várható.

Holnap reggel az ország északkeleti felén borult lesz az ég, arrafelé szórványosan várható kisebb eső, záporeső. A déli megyékben és a Dunántúlon a változóan felhős ég mellett csak néhol lehet csapadék. Hajnalra a hőmérséklet általában 0 és +6 fok közé csökken. Az északi, északkeleti megyékben jobbára erősen felhős marad az idő. A hőmérséklet a keleti megyékben 3-8, a Dunántúlon 8-13 fok között alakul.

Az enyhébb időben romlik a Balaton jegének minősége

A felmelegedés miatt romlik a Balatonon kialakult vastag jég minősége. Szombaton kellő biztonsági intézkedések mellett még megtarthatják a part közeli jégfelületre tervezett rendezvényeket – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.Egyre több rianásra lehet számítani már szombattól is, így csak fokozott óvatossággal szabad a jégre menni. A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnaptól várhatóan már tilos lesz korcsolyázni a Balatonon a jég olvadása miatt.

A felmelegedés nehezíti a belvíz elleni védekezést

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelentős erőket mozgósítanak az uszadékok kiszedésére, a vízfolyási akadályok eltávolítására és a csatornák kotrására. A térségben több mint 410 négyzetkilométer (41 ezer hektár) földet borít belvíz, az elöntött területek többsége vetés és szántóföld. Jelenleg 42 millió köbméter vizet tárolnak 21 belvíztározóban, s naponta több mint négymillió köbméter vizet emelnek át szivattyúkkal a befogadó folyókba, csatornákba.

Az újabb csapadékmentes nap után Tisza és a mellékfolyói apadnak

A Tisza vízállása reggel Szolnoknál 820 centi volt, ami 20 centiméterrel meghaladja a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Tisza középső szakaszáról parti jeget és 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek. A jég már vékonyodik, vastagsága 3-5 centi. A Zagyván kisebb megszakításokkal még mindig áll a jég. Az árvíz elleni védelem miatt harmadfokú készültséget tartanak fenn több mint 300 kilométeren, a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván. A vízügyi szakemberek a várható enyhülésre tekintettel felhívták az önkormányzatok figyelmét a kezelésükben lévő holtágak magas vízszintjének csökkentésére, hogy azok a megnövekvő belvíz befogadására alkalmasak legyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik