Belföld

Az orvosok kétharmada belépne a zöldkeresztes mozgalomba

A nőgyógyászok a legelutasítóbbak a mozgalommal szemben.

A Magyar Rezidens Szövetség szerint az orvosok csaknem kétharmada akar belépni a zöldkeresztes mozgalomba vállalva, hogy – dupla bérért cserébe – nem fogad el hálapénzt – írja a Népszabadság. A lapnak a szövetség vezetője hatástanulmányuk alapján azt mondta, a gyermekgyógyászok 90 százaléka azonnal kitűzné a zöld keresztet, a hálapénzes szakmák közül a nőgyógyászok a legelutasítóbbak a mozgalommal szemben.

A Magyar Rezidens Szövetség számításai szerint a tapasztaltabb orvosok esetében havi nettó 350 ezer forintos bért jelentene, ha belépnének a mozgalomba. A Népszabadság emlékeztet rá, hogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke többször is elutasította a kezdeményezést, amely az orvostársadalomban is heves vitákat váltott ki.

A MOK elnöke egyebek mellett azért utasítja el a javaslatot, mert szerinte súlyos bérfeszültséget okozna, ha a zöld kereszt miatt egy pályakezdő fizetése több lehetne, mint egy javakorabeli orvosé. Papp Magor a lapnak erre úgy reagált: ők nemcsak a kezdő orvosokra, hanem a már az évtized óta pályán lévőkre is kiterjesztenék a zöldkeresztes mozgalmat.

Kitért arra: a 2011-es költségvetésben nincs néhány tízmilliárdos átcsoportosítható összeg e célra, de a tárca szakállamtitkársága keres forrást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik