Belföld

Az önkormányzatok a szegénységet büntetik

A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordult a néma koldulás védelmében.

Alkotmánybírósághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a néma koldulást és a guberálást szankcionáló önkormányzati rendeletek miatt. A TASZ úgy véli, az általa kifogásolt 43 rendelet közös jellemzője, hogy alkotmányosan aggályosak és csak látszólagos megoldást nyújtanak valós társadalmi problémákra.

A jogvédők közleménye szerint az önkormányzatok felléphetnek a szabálysértési jogszabályokban foglalt eszközökkel a zaklató módon történő koldulás vagy a szemetelés ellen, de nem korlátozhatják a szociálisan rászorulók emberi méltóságát, szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát.

Az ombudsman többször jelezte, hogy az emberi méltósággal kapcsolatos visszásság veszélyét hordozza és megengedhetetlen a hajléktalanok közterületi jelentétére adott olyan “megoldás”, amely alapvető jogokat városképi kérdésekre való hivatkozással korlátoz.

Az elmúlt években kimutathatóvá vált, hogy a hajléktalanokat és a velük kapcsolatba hozott tevékenységeket kriminalizálja a jogalkotó. A TASZ szerint a folyamat most az önkormányzatoknak adott felhatalmazással folytatódik, lehetővé válik a hajléktalanok közterekről való kitiltása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik