Belföld

UD-ügy: törölték a hangfelvételeket a netről

Az UD Zrt. jogi képviselője szerint manipuláltak lehetnek az interneten megjelent hanganyagok. Csányi Sándor jogi lépéseket tesz.

Törölték a Csányi Sándort érintő lehallgatott telefonbeszélgetések egy részét a YouTube-ról – közölte a hvg.hu csütörtök délután. Később már egyik fájl sem volt elérhető a videómegosztóra tegnap feltöltött felvételekből.

Mint tegnap beszámoltunk róla, egy ismeretlen az UD Zrt. vezetőihez köthető hangfelvételeket tett közzé az interneten, amelyek nagy részén Tóth János, az Ud Zrt. vezetője hallható. Beszélgetőpartnerei között Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, felesége Csányi Erika, valamint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is megtalálható.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írta meg, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálatot indított a videomegosztó portálra felkerült újabb, a titkosszolgálatok által rögzített hanganyagok kapcsán. A napilap információi szerint az AH azt vizsgálja, hogy a hangfelvételek között található-e olyan, amelyet a polgári elhárítás nem adott át a nyomozó hatóságnak, amikor a lehallgatási üggyel összefüggésben eljárások indultak.

Az Index azt írja, a felvételek a 2009-ben lezárt UD-ügy rendőrségi dossziéjából kerülhettek ki illetéktelen kezekbe.

Manipulált felvételek?

Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Laborc Sándor csatolta feljelentéséhez 2008 őszén ezeket és más hangfelvételeket is, amelyeket azután nyomozás keretében megvizsgált a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség is, ám 2009 nyarán bűncselekmény hiányában megszüntették a büntetőeljárást.

“Ügyfeleim már meghallgatták az internetre felkerült hangfelvételeket, és valószínűsítik, hogy azok manipuláltak, vágottak, ennek teljes bizonyossággal történő megállapításához szakértői vizsgálat szükséges” – mondta Futó Barnabás.

Álláspontja szerint, miután a hangfelvételek nyilvánosságra hozásához az érintettek nem járultak hozzá, felmerül a magántitok jogosulatlan megismerésének, illetve a különleges személyes adatokkal való visszaélés gyanúja.

“Azt várjuk, hogy a nyomozó hatóságok hivatalból megindítják a szükséges eljárásokat, ám ha erre nem kerül sor, akkor feljelentést teszünk” – mondta az UD Zrt. jogi képviselője.

Csányi jogi lépéseket tesz

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója közölte, megteszi a szükséges jogi lépéseket a személyét is érintő telefonbeszélgetések miatt.

“A világhálóra felkerült hangfelvételek magánbeszélgetések. Ezek – több esetben vágott formában történt – nyilvánosságra hozatalát törvénytelennek tartom. Következésképp a szükséges jogi lépéseket megteszem” – írta Csányi Sándor.

AJÁNLOTT LINK:

A hatóságoktól kerülhettek ki az illegális UD-felvételek (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik