Belföld

Itt a felmelegedés, de jön az eső is

Változékony, de a sokéves átlaghoz képest is enyhe idő jön a következő napokban.

Csütörtökön napközben egyre többfelé szakadozik fel a zárt felhőzet, és szűnnek meg a pára- illetve ködfoltok. Az északkeleti országrész kivételével szinte mindenütt valószínű több-kevesebb napsütés. Számottevő csapadék nem várható, csupán a késő délutáni óráktól kezdődően fordulhat elő kisebb havazás, ónos eső, fagyott eső az északi, északkeleti országrészben. Az északkeleti megyéket kivéve megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik a délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet általában -3 és +2 fok között várható, de a Dunántúl nyugati, délnyugati megyéiben akár 5 fok is lehet.

Péntekre virradó éjjel jobbára erősen felhős, borult lesz felettünk az ég, és a hajnali óráktól kezdődően egyre többfelé valószínű csapadék, a nagyobb mennyiség a keleti országrészben. Általában eső lesz a jellemző, de az Alföldön eleinte ónos eső, az északkeleti megyékben pedig havazás, fagyott eső, ónos eső is kialakulhat. A mérsékelt délies légmozgás főként a déli, délkeleti megyékben élénkülhet, erősödhet meg. Az északkeleti országrészben továbbra is gyenge marad a változó irányú szél. A hajnali hőmérséklet a Dunántúlon többnyire 1 és 4 fok között, a keleti országrészben +1 és -3 fok között valószínű.

Délután a Duna vonalától keletre általában erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és eleinte többfelé várható eső, zápor, az északabbra fekvő területeken még ónos- illetve fagyott eső is lehet, majd inkább már csak a Tiszántúlon várható eső, zápor. Kevés napsütésben csak az Alföld déli részén élők reménykedhetnek. Ezzel szemben a Dunántúlon a változóan felhős ég mellett tavaszias hangulatú idő várható, pár órás napsütéssel. Általában mérsékelt marad a déli, délkeleti szél, de főként a Dunántúlon lehetnek élénk széllökések. Északkeleten viszont továbbra is gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet a Dunától keletre általában 2 és 7 fok között, a Dunántúlon 7 és 12 fok között várható.

A következő napokban változékony, de alapvetően enyhe időre számíthatunk. Eleinte elszórtan, főként az északi megyékben várható kisebb eső, majd hétfőn – egy érkező hidegfront hatására – már többfelé számíthatunk eső, zápor kialakulására. Reggel sem várható fagy, a nappali órákban pedig többfelé 10 fok köré melegszik a levegő. Csak az északkeleti megyékben marad 3, 4 fok körül a csúcshőmérséklet. Jövő héten kedden és szerdán már említést érdemlő csapadék nem várható. A légmozgás általában mérsékelt marad. Újból visszatérnek a reggeli fagyok, és átmenetileg kissé visszaesik a nappali felmelegedés, de még így is a sokévi átlag fölött alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik