Belföld

Az LMP átírná a médiatörvényt

Az ellenzéki párt rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi.

Az LMP frakcióvezetője és helyettese törvényjavaslatot nyújtott be, hogy enyhítse azt a kárt, amit szerintük a kormánykoalíció okozott a „médiaalkotmány” és médiatörvény elfogadásával. Schiffer András és Karácsony Gergely úgy véli, a két törvény súlyosan korlátozza a sajtó szabadságát, így azonnali cselekvésre van szükség.

Ezért hatályon kívül helyeznék a „médiaalkotmány” azon pontjait, amelyek korlátozzák az újságírók feladatainak ellátását. Ezek közé tartozik az információforrás felfedésének kötelezettségét tartalmazó rendelkezés és a Médiahatóság által ellenőrizhető és szankcionálható, a szerkesztői szabadságot korlátozó kiegyensúlyozottsági követelmény.

Javaslatuk hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést is, amely szerint a sajtószabadság
gyakorlása nem sértheti a közerkölcsöt. Ez a gumifogalom szerintük alkalmas a sajtószabadság
indokolatlan korlátozására, ugyanakkor felesleges is, hiszen egyéb jogi szankciók megfelelő alapot nyújtanak a jogsértő sajtótermékkel szembeni fellépéshez.

A törvényjavaslat a nyomtatott sajtót és az internetes sajtótermékeket kivenné a Médiatanács és a médiahatóság hivatalának felügyelete alól. A törvényjavaslat garanciális rendelkezéseket állapít meg a médiahatóság által kiróható bírságok kiszabására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik