Belföld

Állóháború lehet a médiatörvényből

A szakértő szerint nem valószínű, hogy a hazai médiatörvény az uniós jogba ütközik

Többéves jogi procedúra veheti kezdetét, ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében hivatalosan is vizsgálatot kezd a magyar médiatörvény ügyében – írja a Világgazdaság. A lapnak Várnay Ernő, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Európa-jogi és nemzetközi jogi tanszékének oktatója ennek megindítását nem tartotta valószínűnek, “mivel a kérdéses szabályozás speciális uniós jogi rendelkezéssel nem látszik ütközni”.

Ha az Európai Bizottság mégis e mellett dönt, akkor nagyon hosszas procedúra veszi kezdetét. A médiatörvény összeférhetetlenségét az uniós joggal a luxemburgi EU-bíróság mondhatja ki, és végső esetben pénzügyi szankciót – átalányösszeget vagy kényszerítő bírságot – is kiszabhat, amelyek nagysága a jogsértés súlyosságától, időtartamától és a tagállam GDP-jétől is függ.

Szakértők szerint azonban nehezen képzelhető el, hogy a médiatörvény esetében idáig fajulna az ügy, noha a médiatörvény egy szempontból biztosan szembemegy az EU akaratával, mivel 2014 végéig elhalasztja az unió által 2011 végéig tervezett digitális átállást.

A bizottság nem vizsgálja automatikusan a tagállami törvények és az uniós jog összhangját, hanem egyedileg dönt az esetleges eljárás megindításáról.

Magyarországgal szemben eddig még nem állapítottak meg jogsértést. Az viszont már többször – például a regisztrációs adó ügyében – előfordult, hogy a magyar törvényt azért kellett módosítani, mert a bíróság előzetes döntéshozatali eljárás keretében megállapította annak ütközését az uniós joggal. Arra is volt már precedens, hogy az EU meghátrálásra késztette a magyar kormányt.

AJÁNLOTT LINK:

Médiatörvény: Többéves háború jöhet (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik