Belföld

Wikileaks: megszállottnak látta Orbánt az amerikai nagykövet

A Fidesz elnöke még a választások előtt járt az amerikai nagykövetnél, aki jelentést írt a találkozóról.

A Wikileaks által kiszivárogtatott, Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet által jegyzett jelentés 2010. január 22-i keltezésű. A dokumentumot a Der Spiegel című német lap internetes kiadása a Hír24 megkeresésére kedden közölte a magyar médiatörvénnyel foglalkozó egyik 2010. decemberi cikkében.

Orbán Viktor még pártelnökként járt bemutatkozó látogatáson a nagykövetnél, de a feljegyzés szerint meglehetősen magabiztos volt a választási sikerében. Az irat szerint Orbán a szocialisták “összezúzásában” reménykedett, amely szerinte az ország érdekeit szolgálná, illeve kifejezte, hogy a Fidesz tábora soha nem fogadna el támogatást az “exkommunistáktól”.

Az amerikai nagykövet jelentésében beszámol arról, hogy Orbán az alacsonyabb választási részvételben bízott, mert az a jobboldalnak kedvezőbb, illetve dicsérte saját választóit. Mint kifejtette, pártja tipikus támogatói többek között jobban iskolázottak és nem függenek állami juttatásoktól, míg a tipikus szocialista szavazók kevésbé iskolázottak, alacsonyabb társadalmi-gazdasági osztályba tartoznak. A szocialista párt vezetőségét Orbán gúnyosan “milliárdos exkommunista nómenklatúrának” nevezte.

Orbán a Jobbikról is beszélt a találkozón, akik szerinte program hiányában csak a gyűlöletet és az intoleranciát tudják eladni. A feljegyzés szerint elmondta, hogy a szélsőjobbal szemben a legjobb védekezés a jobbközép jó kormányzása.

Kounalakis kommentárjában megjegyzi: Orbán “egyértelműen megszállottja” annak, hogy döntő vereséget mérjen régi ellenfeleire, a szocialistákra. A nagykövet hozzáteszi, hogy várakozásaik szerint Magyarország “egyik legeszesebb politikusa, ez a csupaszöklű politikai harcos” nem fog semmit a véletlenre bízni, és mozgósítja majd híveit a győzelem érdekében.

Az eredeti, angol nyelvű cikket ide kattintva érheti el!

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik