Belföld

Nem maradnának homályban az alvállalkozók

Jóri András adatvédelmi biztos szerint sérti az átláthatóságot a jelenlegi közbeszerzési szabályozás.

A Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezte Jóri András adatvédelmi biztos, mivel szerinte sérti az állami feladatok ellátásának átláthatóságához fűződő közérdeket az, hogy a közbeszerzéseknél alvállalkozó igénybevétele esetén nem kötelező nyilvánosságra hozni az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részleteit.

A biztos kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: közbeszerzések esetén az ezekről szóló törvény határozza meg a pályázati dokumentációban és a szerződésben szerepeltetendő adatok körét, amelyek a pályázatot kiíró kezelésébe kerülve nyilvános, közérdekű adattá válnak.

A törvény alapján alvállalkozó igénybevétele esetén adatot szolgáltatni az alvállalkozóról csak akkor kell, ha annak tevékenysége meghaladja a szerződés értékének 10 százalékát. A pályázatot kiíró Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ezért nem rendelkezik részletes adatokkal a nyertes pályázó által alkalmazott alvállalkozókról, azok tevékenységéről, a fővállalkozóval kötött szerződésükről.

A közlemény szerint a biztos állampolgári panaszra vizsgálta a 2010. évi országgyűlési választások informatikai rendszeréről kiírt közbeszerzés teljesítésének, valamint a pályázat nyertese által bevont alvállalkozó tevékenységének nyilvánosságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik