Belföld

Mától kérhető az egyszerűsített honosítás

Az elmúlt hónapban 1100-an jelezték igényüket a kettős állampolgárságra, csak Budapesten.

A kérelmeket hétfőtől fogadják, az új típusú nyomtatványt reggel vette át Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a bevándorlási hivatal Üllői úti ügyfélszolgálatán. Ő az új kérelem ünnepélyes átvétele után azt mondta: az új rendszert 830 millió forintért hozták létre, ennek köszönhetően az igénylőknek nem kell sorban állniuk. Hozzátette: bő három hónap alatt megszerezhető a magyar állampolgárság. Egy 90 éves hiányt pótolt most a magyar állam, “a határon túli magyarok érezhetik az anyaország gondoskodását” – jelentette ki.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója a Független Hírügynökségnek kifejtette: az elmúlt egy hónapban, a hivatal budapesti kirendeltségén körülbelül 1100-an jelezték, hogy élni szeretnének az új lehetőséggel. Hozzátette: a kettős állampolgárság megszerzésére ennél lényegesen többen jelentkezhettek, azt azonban, hogy a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodákban, az anyakönyvi hivatalokban, illetve a külképviseleteken hányan kértek már időpontot, egyelőre nem tudni.

Az országgyűlés májusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint akár három hónap alatt magyar állampolgárságot kaphat a kérelmező. A törvény augusztus 20-án lépett hatályba, de alkalmazni január 1-jétől kell. Az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a www.allampolgarsag.gov.hu címen érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik