Belföld

Lefújták a fővárosi szmogriadót

Csökkent Budapesten a kisméretű szálló por koncentrációja.

Már nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására a fővárosban – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal. A tegnapi mérési adatok alapján csökkent Budapesten a szálló por koncentrációja, egyik mérőponton sem érte el a tájékoztatási küszöbértéket.

A főpolgármester megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát és köszönetet mondott azoknak a budapestieknek, akik az elmúlt napokban autó helyett a közösségi közlekedést használták.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát december 31-én rendelte el Tarlós István, miután a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Tegnap még olyan előrejelzések láttak napvilágot, hogy keddtől akár korlátozhatják is a budapesti autóforgalmat, mivel valószínűleg tovább romlik a levegő szennyezettsége.

Miskolcon egyébként szintén pénteken rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Bár a polgármester arra kérte a lakókat, hogy lehetőleg ne használják autóikat, a hétvégén is sokan voltak az utakon. A szálló por koncentrációja továbbra is Magyarország északkeleti területein, azon belül a Sajó-völgyében a legmagasabb.

A légszennyezettség már a tájékoztatási fokozatnál is veszélyt jelenthet az egészségre, a szakemberek ezért azt tanácsolták, hogy a gyermekek, az időskorúak és a krónikus betegek lehetőleg ne vagy csak kis ideig legyenek a szabadban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik