Belföld

Az időjárás a napfogyatkozásnak kedvez

Lesznek borús területek, de a Dunántúlról és a magasabb hegycsúcsokról jó eséllyel megfigyelhető lesz a jelenség.

Hétfőn délután az ország keleti felén sok felhőre számíthatunk, időnként hószállingózással. Néhol napközben is megmarad az éjszaka képződött köd. A Dunántúlon változóan felhős idő várható, hosszabb napos időszakokkal. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz, azonban a Kisalföldön és a Bakony térségében lehetnek élénk széllökések is. A délutáni órák hőmérséklete általában +2 és -4 fok között alakul.

Keddre virradó éjszaka sem sokat változik a helyzet: a Dunától keletre várható több, nyugatra a kevesebb felhő, de már a Dunántúlon is számíthatunk borús területekre, legnagyobb eséllyel délnyugaton. Az Alföldön és északkeleten továbbra is előfordulhat hószállingózás, helyenként párás, ködös lesz a levegő. A délelőtt folyamán is lesznek tartósan ködös területek, de van esély arra, hogy nagyobb területen felszakadozzon a felhőzet és néhány órára a Nap is kisüssön.

A részleges napfogyatkozás megfigyelésre a legjobb esély a dunántúli terülteken és a magasabb hegycsúcsainkon mutatkozik. Ha nem akarunk látáskárosodást szenvedni, a Napba nézni csakis különleges, napfogyatkozást néző védőszemüvegben szabad!

A keleti országrészben több felhőre számíthatunk a csillagászati jelenség ideje alatt. Hajnalban déliesre fordul a szél, és gyenge marad. A minimum-hőmérséklet jellemzően -5 és -12 fok között szóródik, a tartósabban derült, szélcsendes, hótakaróval borított vidékeken pár fokkal erősebb lesz az éjszakai lehűlés.

Kedden délután a keleti-északkeleti országrészben túlnyomóan borult, párás-ködös időre számíthatunk, hószállingózással, ónos szitálással. A Dunántúli tájak felett szakadozhat fel a zárt felhőzet és süthet ki a Nap, azonban ezeken a terülteken is maradhatnak tartós ködfoltok, zúzmarával. A légmozgás gyenge marad. Hideg időre számíthatunk, általában -1 és -6 fokos csúcshőmérséklettel.

Csütörtökig még marad a hideg, téli idő, kemény éjszakai fagyokkal és a nappali órákban is hideg idővel. A hét második felében a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklonrendszer előoldalán azonban igen enyhe léghullámok érik el hazánk térségét. A Dunántúlon megélénkül a szél és felszakadozik a felhőzet, megszűnnek a ködfoltok, jelentősen emelkedik a hőmérséklet. A keleti-északkeleti részeken marad a hidegebb idő, ott még a hét végén is lehetnek tartósan párás tájak. A következő napokban eleinte hószállingózásra, majd esőre, záporesőre számíthatunk. Az időszak végén ismét hűvösebb levegő érkezik a Kárpátok fölé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik