Belföld

Továbbra is erősen szennyezett a főváros levegője

Változatlanul indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása a mérési adatok alapján.

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött, szombati adatai alapján a kisméretű szállópor három helyen, a Széna téren, Budatéténynél és a XV. kerületi Kőrakás parknál meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A szállópor koncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát – tájékoztatott a főpolgármesteri hivatal.

A főpolgármester péntek hajnalban rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérte fel. Ez éldául azt jelenti, hogy ne közlekedjenek olyan járművel amelnyek a rendszámtáblájánn fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakett van. Emelett Tarlós István azt javasolja, hogy a közösségi közlekedést használják az emberek a gépkocsik helyett, illetve a fűtésnél pedig, ahol lehet a gázfűtést alkalmazzák.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik