Belföld

Médiatörvény: politikai hisztériakeltés helyett szakmai vitákat

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint "teljesen fölösleges és értelmetlen a vészharangokat kongatni".

A médiatörvénnyel kapcsolatban Kovács Zoltán megismételte: a jogszabályban foglaltak minden szempontból megfelelnek az európai alapelvárásoknak. A “puding próbája persze az evés”, ezért minden érintett részéről higgadtságra és kölcsönös bizalomra van szükség – tette hozzá.

A törvényt ért külföldi bírálatok mögött politikai szándékokat – és nem is feltétlenül a jogszabályhoz kapcsolódó okokat – sejt az államtitkár. Szerinte mindenkinek az lenne az elemi érdeke, hogy “innen-onnan hallott mendemondák és vélemények” helyett figyelmesen olvassa el a törvény szövegét, hallgassa meg a jogalkotó érvelését.

Politikai hisztériakeltés helyett szakmai vitára van szükség; konkrét kérdésekre konkrét és megnyugtató válaszokat lehet adni – hangsúlyozta. “Teljesen fölösleges és értelmetlen a vészharangokat kongatni” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a külföldi médiumok többsége úgy formált véleményt, hogy valójában nem is tudta, miről alakítja ki az állásfoglalását. Közölte: azon dolgoznak, hogy hétfőre gyorsított ütemben elkészüljön a médiatörvény még nem hivatalos, de ahhoz közel álló, angol nyelvű fordítása, amelyet például a január 5-én Magyarországra látogató brüsszeli újságírókkal is meg tudnak ismertetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik