Belföld

Tárt karokkal várjuk az új magyar állampolgárokat

Administrator
Administrator

2010. 12. 31. 08:47

Minden készen áll az egyszerűsített honosításról szóló eljárás január 3-i indulásához.

Wetzel Tamás miniszteri biztos elmondása szerint az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak, a legnagyobb érdeklődés eddig Szabadkán, Csíkszeredán és Kolozsvárott volt. A sorban állást elkerülendő időpont-foglalási rendszert indítottak, azaz telefonon vagy interneten mind a külképviseleteken, mind a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál előre le lehet foglalni időpontot. A biztos elmondta, hogy a kérelmeket 2200 magyar anyakönyvi hivatalba, több mint 90 külképviseletre valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiba lehet benyújtani. Az erdélyi Nagyvárad mellett az utóbbi napokban Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön nyitott demokrácia-központot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, segítendő az egyszerűsített honosítási eljárást. A tervek szerint az EMNT januártól 20 irodát működtet majd.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől kell. A kérelmeket az év első munkanapjától, január 3-tól lehet benyújtani. A parlament május 26-án 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadta el a fideszes és KDNP-s képviselők – Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos – indítványát, amely által lehetővé válik a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes honosítása.

A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

További információk az eljárásról a www.allampolgarsag.gov.hu címen találhatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.