Belföld

Szilveszter szmogriadóval Budapesten és Miskolcon

Romlott a levegő minősége, elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a főpolgármester Budapesten, mert a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A légszennyezettség további romlásának megelőzéséért – a Fővárosi Közgyűlés rendeletének megfelelően – Tarlós István a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel.

Ez jelenti a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, a közösségi közlekedés választását, a fűtésnél pedig, ahol lehet a gázfűtés választását.

Miskolcon a szálló por (PM10) koncentrációja szintén túllépte a riasztási küszöbértéket. A miskolciakat ezért a polgármester szintén újra azt kéri, hogy lehetőleg ne használják autóikat, mérsékeljék a szén- és fa-, illetve olajtüzelésű kályhák használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében az időjárást anticiklon határozza meg, jelentősebb légmozgásra legfeljebb szombaton lehet számítani.

A borsodi megyeszékhelyen ezt megelőzően december 16-a és 26-a között volt olyan magas a szálló por koncentrációja, hogy az elérte, illetve meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik