Belföld

Orbánt nem csak bírálja a külföldi sajtó

Belga lapvélemény szerint Orbánt védi, hogy Magyarország viszonylag kilábalt a válságból.

Vitathatatlanul erős ember áll Magyarország élén, amely szombattól átveszi az Európai Unió elnökségét – írta pénteken a La Libre Belgique című belga napilap. Orbán Viktor már előző kormányfői idejében folyamatosan igyekezett szembeállítani az “igazi országot”, azaz a mezőgazdák, a középosztály és a kisebb vállalkozók országát “Budapest elitjének kozmopolitizmusával” – írta a lap közép-európai tudósítója.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kétharmados többséggel nyerte a választásokat, és azt követően a változások nem is várattak magukra. Megemlítette a cikk a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntést, a válságadók és a bankadó bevezetését, az Alkotmánybíróság hatalmának megnyirbálását gazdasági ügyekben, valamint a “vitatott” médiatörvényt, amely utóbbi miatt – fogalmazott Dupré – az ország figyelmeztetést kapott Guy Verhofstadt európai parlamenti liberális frakcióvezetőtől, volt belga miniszterelnöktől.

A cikk szerint kicsi a valószínűsége, hogy a magyar EU-elnökség idején Orbán Viktor meghajlik a keményebb nyomás alatt. A miniszterelnök tudatában van annak, hogy védelmet jelent számára a népszerűsége, az ország gazdasági válságból való “viszonylagos kilábalása”, továbbá a baloldal “kétségtelenül tartós” összeomlása – fogalmazott Dupré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik